Home Vijesti U smrt je otišlo 30.000 ljudi! U rano jutro zatresla se zemlja i progutala cijeli grad!

U smrt je otišlo 30.000 ljudi! U rano jutro zatresla se zemlja i progutala cijeli grad!

3 min read
0
0
1,783

Na današnji se dan 1915. godine odigrala jedna od najmračnijih epizoda u povijesti Italije.

Zemljotres je gradić Avezzano u središnjoj Italiji pogodio u 7 sati i 52 minute po lokalnom vremenu. Potres je imao magnitudu od 6,7 i maksimalni Mercallijev intenzitet XI. Epicentar se nalazio u gradu Avezzano u provinciji L'Aquila, podsjeća “Slobodna Bosna”. U zemljotresu je bilo oko 30.000 izravnih smrtnih slučajeva i 60 miliona dolara štete.

Središnjim Apeninima Italije dominira ekstenzijska tektonika kao rezultat prevrtanja povezanog s kontinuiranim potčinjavanjem Jadranske ploče ili kretanja Jadranske ploče sjeveroistočno prema Euroazijskoj ploči.

Zemljotres se dogodio nešto prije 8 sati, a podrhtavanje tla se osjetilo čak i u Rimu. Grad Avezzano je doslovno srušen od potresa i preživjela je samo jedna visoka zgrada. Prema Robinsonu (1915), devedeset i šest posto njegova stanovništva eliminirano je gotovo istodobno.

Nekoliko okolnih naselja također je srušeno u najgorem potresu u povijesti.

Stručnjaci su sve pripisali dužini trajanja potresa, koji je trajao duže od jedne minute, te ogromnoj količini energije koja se oslobađa u tom trenutku.

Struktura građevina također je pridonijela urušavanju. Mnogi su domovi bili izgrađeni od običnog kamena različite veličine i nisu bili ojačani malterom ili drvetom.

Preživjeli su se polako izvlačili iz ruševina područja koja su pretrpjela potres. Jedan je čovjek preživio u staji 25 dana, živeći isključivo od žitarica i vode. Nakon kraćeg vremena tragači su ostali bez prostora za odlaganje krhotina, što je natjeralo radnike da odustanu od potrage. (novi.ba/Foto:print screen novi.ba)

Load More Related Articles
Load More By Ams He
Load More In Vijesti
Comments are closed.

Check Also

(VIDEO) DRAMATICNO! Australiju pogodilo snažno nevreme! Grad velicine loptice za golf!

Samo dan nakon peščane oluje na jugoistok Autralije obrušio se jak grad veličine loptice z…